Korela chocholatá

04.03.2011 10:49

 Bohužel u těchto papoušjů ještě není zcela známo přesné pohlaví.

Korela chocholatá

Korela chocholatá 

 

 Korela chocholatá je po andulce vlnkované nejoblíbenějším australským papouškem. Je velmi nenáročná, odolná a snadno odchovává mladé. Ptáky chováme ve větší kleci nebo pokojové voliéře, nejlépe však v zahradní voliéře s krytým přístřeškem, kde mohou být celý rok.

Ptáky krmíme slunečnicí, lesknicí, ovsem, různými odrůdami prosa, nakrájenou mrkví, jablky  a jiným ovocem, klásky jitrocele a ptačincem žabincem. Neopomeneme jim dávat čerstvé větvičky k ohlodávání. V době odchovu podáváme naklíčený mohár, vaječnou míchanici a namočené tvrdé žemle.

Hnízdní budka je buď přírodní, nebo zhotovená z prkének o víšce 35 až 40 cm, šířce a hloubce 20 cm. Průměr vletového otvoru má být 8 až 9 cm. Korely zahnízdí až třikrát v roce, což však zdravotnímu stavu rodičů neprospívá. Ve snůšce je 4 až 7 bílých vajec, na kterých sedí ve dne samec,  v noci samice 16 až 21 dní. Mláďata jsou v hnízdě 4 až 5 týdnů, po vylétnutí  je však ještě rodiče přikrmují do stáří 2 měsíců. Mladí ptáci se podobají samičce, zobák však mjí zprvu masově zbarvěný a ztemní  jim asi po 3 měsících. Jednotlivě chováné mladé korely lze snadno ochočit. Raději však k tomu účelu volíme samečky, samičky úplně zkrotnou vzácněji. Ochočení jedinci se naučí nejen přilétnout na ramena nebo na nastavený prst svého ošetřovatele, ale hvízdat melodie, napodobovat různé zvuky a vyslovovat slova.

(citováno z knihy Okrasní ptáci)