Andulka vlnkovaná(3.pár)

04.03.2011 10:38

samec:žlutozelený(zelená straka)

samice: žlutá(50% výstavní)

Andulka vlnkovaná

Andulka vlnkovaná 

Andulka je nejznámější a nejčastěji chovaný papoušek. Její odchov je také nejsnadnější . Již v roce 1805 andulku vědecky popsal G. Shaw. Známá se však stala zásluhou J.Goulda, který tyto ptáky dovezlv r. 1840 do Anglie. V dalších letech se pak dovážela v tak velkém množství, že musel být jejich vývoz z Austrálie zakázán.

Andulku můžeme chovat v bytě jako úplně krotkého jedince, který přiletí na zavolání na ruku a naučí se vyslovovat i mnohá slova. K úspěšnému odchovu postačí jeden pár v kleci nebo ve voliéře. Při chovu výstavních andulek musí mít chovatel jednotlivé ptáky oddělené tak, aby se vzájemně nekřížili a byla zaručena dědičnost znaků. Ve větší voliéře však můžeme mít mnoho ptáků pohromadě, ptáci mají možnost vlastního partnera. Žijí v trvalých párech. Na budky jsou andulky naprosto nenáročné, používáme tedy budky stojaté i ležaté o základě 20 x 20 cm, výška 25-30 cm a průměru vletového otvoru asi 6 cm. Na dně vyhloubíme dlátem hnízdní miskovitou kotlinku, kterou vysypeme trochou pilin. Snůška je 5 až 6(vyjímečně 10) bílých vajec velkých 19 x 14 mm. Po snesení druhého vejce samička zasedne a po 17 až 18 dnech se z jednodenním odstupem líhnou mláďata. V hnízdě jsou mladí kmeni oběma rodiči 5 týdnů. Asi 14 dní po vylétnutí  mladé andulky odchytneme a umístíme je v jiném prostoru.

Andulky jsou velmi odolní papoušci a můžeme je bez obav po celý rok chovat v zahradní voliéře.

Krmení andulek je jednoduché - různé odrůdy prosa, lesknice, loupaný  a neloupaný oves, ptačinec žabinec, jablka.

                                                                                                                                                    (citováno z knihy Okrasní ptáci)

 

Andulka vlnkovaná

(Melopsittaus unsulatus)

Anglicky:Budgerigar

Německy:Wellensittich

Francouzky:Perruche ondulée

Španělsky:Periquito común

Původ:Austrálie

Stav v přírodě:Hojný.

Stav v lidské péči:Běžný,domestikovaný druh.

Rozdíly mezi pohlavími.Samci mají modré, samice hnědé ozobí, u mláďat a zesvětlených barevných variant jako lutino a albino je určení pohlaví obtížné.

Nároky na odchov:Po párech v pokojové kleci s denním vplným výletem, voliéra je lepší. Andulky se dají snadno chovat i odchovávat ve větší skupině. Pokud mají prostor chráněný před mrazem mohou být ve venkovní voliéře i  v zimě.

Výživa:Směs semen pro andulky, proso v klasech, směs ovoce a zeleniny, i drobná semena a plevel, pravidelně pampeliška, ptačinec a jiné zelené rostliny neošetřené postřikem, laty trav.

Odchov:Daří se velmi často, ptáci by měli mít k dispozici ležatou hnízdní budku, při skupinovém chovu musí být bezpodmínečně více hnízdních budek než párů, jinak dochází ke konfliktům.

Zvláštnosti:Nejoblíbenější domácí ptáci vůbec, za více než 100 let se z nich během mnoha generací stal ochočený domácí mazlíček. Tiší papoušci, příliš nehlodají, původně zeleně přírodně zbarvení ptáci jsou dnes chováni v mnoha barevných mutacích, například straka, modrá, skořicová, žlutá, bílá, plavá a mnohé jiné.

(citováno z knihy Atlas papoušků)